Beránek z kynutého těsta

Ingredience:na dva velké nebo čtyři malé beránky potřebujeme 500 g hladké mouky, ½ lžičky soli, 1 vanilkový cukr, 50g cukru, 1 kostku nebo 1 sáček droždí, 75 g másla, ¼ litru mléka, 1 vejce, 1 lžíci kakaa, mandle na očička a mák, příp. sezam na posypání

Postup: Kostku droždí utřeme s 1 lžící cukru. Do mísy nasypeme mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr a přidáme droždí (sušené vsypeme). V hrnečku rozehřejeme máslo a přilijeme mléko, vlažnou tekutinu pak vlijeme do mísy a zpracujeme na hladké těsto. Těsto rozdělíme na 2 nebo 4 bochánky, podle toho, kolik (a jak velkých) beránků ve výsledku chceme. Do poloviny těsta můžeme vmíchat kakao. Těsta přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout cca 30 minut., během kynutí prohněteme. Každé těsto rozdělíme na cca 21 kousků a počítáme vždy s jedním větším na hlavu, 5-6 menšími na ucho a nohy, případně i ocásek. Samotného beránka pak sestavujeme tak, že kousky těsta, určené na tělíčko, rozválíme na roličky a svineme do tvaru šneka. Oddělíme žloutek od bílků, konce těsta potřeme bílkem a dobře přitiskneme, aby se neotevřely, a vymodelujeme ouško. Hlavu, nohy a ocásek můžeme vytvarovat z barevně odlišného těsta, ale i jednobarevný vypadá skvěle. Hotového beránka potřeme žloutkem a posypeme mákem nebo sezamovými semínky, místo oka dáme mandli a pečeme cca 20 minut (na jeden plech vyskládáme buď jednoho většího, nebo dva menší). Hotové beránky necháme vychladnout, a podáváme pokud možno čerstvé.

 

 

 

 

Zanechte zde Váš komentář

Odeslat komentář jako host

0
Komentáře budou před zveřejněním schváleny či zamítnuty moderátorem.
  • Žádné komentáře nenalezeny

Rychlý kontakt

Kravaře, 237mnm
Kontaktovat nás můžete přes
kontaktní formulář

Copyright © 2015 - 2016 Zahradanetradicne.cz Všechna práva vyhrazena. // Tvorba webových stránek