Komentáře
- Žádné komentáře nenalezeny
Ingredience:ZELÍ:hlávka červeného zelí, 400 ml červeného vína (např. Modrý Portugal), červený vinný ocet, med, jablko, červená cibule, asi 1 – 1,5 lžíce másla, sůl, pepř, bobkový list (3-4 ks), koření (jalovec, nové koření, černý pepř, tymián…). BAŽANT:1,5 bažanta v kuchyňské úpravě, v tomto případě staženého z kůže (zde navíc + 1 kuřecí stehno), olivový olej, 3 stroužky česneku, cibule, sůl, pepř, „divoké“ koření (tymián, jalovec, příp. lžička hotové směsi na divočinu), kmín, máslo, 200 ml červeného vína, lžička třtinového cukru
Postup: ZELÍ:Hlávku zelí omyjeme, překrojíme, vyřízneme košťál, odstraníme vnější listy a nakrájíme na tenké proužky.V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém orestujeme drobně pokrájenou červenou cibuli. Přisypeme zelí, přidáme na osminky pokrájené oloupané jablko, bobkový list a koření (nové koření, černý pepř, jalovec, popř. i tymián nasypeme do nerezového „vajíčka“ určeného k louhování sypaného čaje), podlijeme červeným vínem, vmícháme med (cca 1 lžíci), vinný ocet, osolíme a dusíme tak dlouho, dokud zelí nebude měkké. Během dušení promícháváme a ochutnáváme, podle potřeby přisolíme, přilijeme víno, ocet, příp. už vyndáme bobkový list a „vajíčko“ s kořením. Kdo chce, může před dokončením zelí zaprášit moukou…BAŽANT: Bažanta den předem prošpikujeme slaninou, vložíme do větší mísy, osolíme a potřeme směsí oleje, koření a prolisovaného česneku, lehce zasypeme kmínem. V hrnečku rozpustíme lžíci másla, porce bažanta rozpuštěným máslem pokapeme, mísu zabalíme do potravinářské folie a maso dáme odpočinout do lednice. Druhý den v hlubší pánvi rozehřejeme olej nebo máslo, vložíme porce bažanta a ze všech stran prudce opečeme, aby se maso zatáhlo. Opečené maso i s výpekem přendáme do tlakového hrnce, přidáme cibuli, oloupané a na kousky pokrájené jablko, zalijeme skleničkou vína (cca 200 ml), zasypeme lžičkou třtinového cukru a dusíme v tlakovém hrnci asi 1 hodinu. Dušeného bažanta naskládáme do pekáčku, šťávu přecedíme (cibuli a jablko propasírujeme sítem), bažanta podlijeme, na jednotlivé porce položíme plátky másla a vložíme do trouby pod gril na cca 10 minut. Podáváme s houskovým knedlíkem, dušeným zelím, polité vinnou šťávou a ozdobené lžičkou višňového džemu.
Copyright © 2015 - 2016 Zahradanetradicne.cz Všechna práva vyhrazena. // Tvorba webových stránek
Zanechte zde Váš komentář
Odeslat komentář jako host